موسسه پژوهشي كودكان دنيا همواره اين هدف را دنبال كرده است تا در سطح جامعه اين تفكر را جا بيندازد كه اگر كودكان يك كشور خوب بزرگ شوند و از آموزشهاي اصولي و انساني بهره مند گردند ،‌آينده درخشاني در انتظار  آن سرزمين خواهد بود .

    براي دستيابي به صلح ، رعايت ارزشهاي زندگي ، تفاهم ،‌ديگر پذيري و حتي آموزش دمكراسي لازم است كه از كودكي آ‎غاز كرد. اگر كودكان سرزميني بتوانند اين مفاهيم را از همان دوران خردسالي بياموزند حتما قادر خواهند بود تا به عنوان شهرونداني موثر نقش خود را در جامعه ايفا كنند .

   با توجه به اين كه يكي از اهداف موسسه پژوهشي كودكان دنيا كمك به توسعه آموزش كودكان خردسال در مناطق محروم است  ، بدين ترتيب در سال ۱۳۷۷  طرحي از سوي  موسسه به ستاد شهر سالم ارايه شد . اين طرح بيش از هر چيز  اجراي  يك برنامه بسيار جسورانه در بستر زندگي مردم منطقه بود.  به عبارت ديگر با گفتگوهاي  متعدد  بين  مديران ستاد شهر سالم و نمايندگان موسسه   اين تفكر مطرح شد كه اگر كودكان نمي توانند به مهد كودك و يا كودكستان بروند ، ما به سراغ آنان برويم و در كوچه و خيابان با آنها كار كنيم .  اين طرح با اين كه در نوع خود بسيار تازه  ، حساس و حتي كمي خطرناك  به نظر مي رسيد با جسارت غير قابل توصيف مديران ستاد شهر سالم پذيرفته شد و در منطقه كوي ۱۳ آبان در شهرداري منطقه ۲۰ تهران اجرا گرديد.

 طرح مربيان سيار

       با پژوهش هاي موسسه در سال ۷۷ در كوي آبان كمتر از ۱% كودكان منطقه مهد كودك و يا كودكستان را تجربه كرده بودند .  گروه بزرگي از كودكان خردسال بدون هيچ گونه برنامه هاي سازمان يافته آموزشي  بزرگ مي شدند. فقدان آموزش هاي مناسب  در سنين خردسالي ، امكان  استفاده از برنامه هاي آموزشي مدارس را نيز براي اين دسته از كودكان دچار مشكل مي كرد .

     با توجه به  تعداد بالاي كودكان خردسال ، فقط يك مهد كودك دولتي در منطقه فعاليت مي كرد كه حداكثر توانايي پذيرايي ۱۰۰ كودك را داشت. بدين ترتيب بخش بزرگي از كودكان از  امكان آموزشي       سازمان يافته بي بهره بودند .

    نداشتن جا و فضاي مناسب براي راه اندازي مهد كودك ،  فقدان مربيان آموزش ديده و كمبود وسايل موجب شد كه موسسه با همكاري ستاد شهر سالم  طرح مربيان سيار را  اجرا كند .

     فلسفه مربيان سيار بر اين اساس است كه اگر كودكان به مهد كودك نمي روند ، اگر جا نداريم و اگر كسي آمادگي حضور در مراكز آموزشي را ندارد ، ما به سراغ آنان مي رويم . بدين ترتيب يك گروه ۴۰ نفره از زنان و دختران منطقه پس از يك دوره آموزشي در كوچه ها و خيابان ها و محله هاي مختلف به  سراغ كودكان منطقه رفتند و فعاليت هاي آموزشي خود را آغاز كردند .

     در اين طرح مربيان با داشتن ساك هايي كه درون آن مجموعه اي از وسايل نقاشي ، كتاب داستان ، اسباب بازي ،‌زير انداز و … است به سراغ كودكان مي رفتند و برنامه هاي متنوعي را به همراه آنان اجرا        مي كردند.

    اين برنامه بيش از هر چيز با اين هدف اجرا  شد كه براي آموزش كودكان نبايد منتظر ساختمان شد . در هر كوچه ، پارك و محله اي مي توان برنامه هاي آموزشي را براي كودكان فراهم كرد. اين برنامه در تابستان ۷۷ روزانه ۶۰۰ كودك را به طور رايگان تحت پوشش برنامه هاي آموزشي قرار داد. در سال هاي ديگر تعداد كودكان تحت پوشش و مناطقي كه مربيان سيار  در آنجا فعاليت مي كند رو به افزايش يافت . به طور ي كه در تابستان ۸۱ بيش از ۱۶۰۰ كودك روزانه از برنامه هاي مربيان سيار استفاده مي كردند .

ويژگي ارزشمند اين طرح در اين است كه مربيان در طي فعاليت خود هر روز به سراغ كودكان واحدي در يك محله مي روند و برنامه هاي سازمان يافته خود را با آنها سهيم مي شوند.

دستاوردهاي طرح مربيان سيار:

–         جدا شدن از يك تفكر كليشه اي كه آموزش را فقط در محدوده يك چهار ديواري مي بيند،

–         بردن برنامه هاي آموزشي به ميان كودكان نيازمند

–         آموزش ۲۱۰ نفر از زنان و دختران منطقه به عنوان مربي سيار و فعال شدن آنان در منطقه

–         آموزش حداقل ۸۰۰۰ كودك در طي ۵ سال

–         حساس كردن جامعه محلي نسبت به مسايل كودكان و مشاركت در برنامه هاي مرتبط با  كودكان

     نمونه اين طرح علاوه بر تهران از سوي موسسه  در شهرهاي قزوين ، كرمان ، همدان ، بابل و…. نيز اجرا شده است .

مهد كودك ثابت

    با توجه به اين كه در فصل پاييز و زمستان اجراي برنامه هاي آموزشي در كوچه ها و خيابان ها كمي دشوار مي شد ، موسسه با همكاري ستاد   مهد كودك ثابتي را براي كودكان راه اندازي كرد . شهريه  اي  كه از كودكان  دريافت مي شد به عبارتي يك چهارم شهريه اي  بود كه مهد هاي خصوصي  در منطقه  ۲۰ از كودكان دريافت  مي كردند .

   اين مهد كودك بيش از هر چيز سعي كرد از آن دسته از كودكاني ثبت نام كند كه سال آينده به مدرسه  مي رفتند . به عبارتي اين مهد فرصتي را فراهم آورد تا كودكان بتوانند از دوره آمادگي براي ورود به دبستان   بهره مند شوند .

     موسسه پژهشي كودكان دنيا تلاش نمود كه مجموعه امكانات  ارزشمدي را براي كودكان  در اين مهد  فراهم كند

 براي اطلاع بيش تر به بخش  توان مند سازي جوامع محلي در منطقه ۱۳ ابان مراجعه كنيد  .